Welke jurk past bij mijn figuur? Wij adviseren je graag

“Er zijn zoveel leuke jurken, maar ik weet nooit welke mij goed staan…” Herkenbaar? Het vinden van de juiste jurk voor jouw figuur en stijl kan best lastig zijn. Gelukkig zijn er een aantal vuistregels waarmee je altijd een jurk vind die echt bij je past. Ontdek de tips van onze stylisten en vind de perfecte jurk voor jouw figuur.

Jurken en lichaamsvormen: hier moet je op letten 

Voordat je begint met je zoektocht naar een jurk, check je welke lichaamsvorm het meest overeenkomt met jouw figuur. Elke lichaamsvorm heeft namelijk een aantal best matches als het op jurken. Weet je wat jouw lichaamsvorm is, dan kun je gerichter zoeken en vind je sneller de ideale jurk.

We onderscheiden vijf lichaamsvormen: X-figuur, H-figuur, O-figuur, V-figuur en A-figuur.

X-figuur: jurken die passen bij een zandloper figuur

Een X-figuur, ook wel zandloperfiguur genoemd, wordt gekenmerkt door een smalle taille met schouders die net zo breed zijn als de heupen.

Met een jurk die de aandacht op je taille legt, zoals een wikkeljurk met een v-hals, accentueer je deze verhouding. Een lange kokerjurk of bodycon jurk, die nauwsluitend om je lichaam valt, heeft hetzelfde effect. In dit type jurken komt jouw figuur extra mooi uit.

H-figuur: jurken die passen bij een recht figuur

Zijn jouw schouders, heupen en taille ongeveer even breed? Dan heb je een H-figuur, ofwel recht figuur. Er zijn veel modellen jurken die hier goed bij passen. Denk aan blousejurken, strandjurken of andere soorten jurken die aan de onderkant wijd uitlopen. Wil je graag meer curves creëren? Draag dan een riempje of ceintuur om je taille. Een jurk met een opvallende print zorgt er ook voor dat je figuur minder recht lijkt.

O-figuur: jurken die passen bij een appelfiguur

Wanneer je schouders minstens even breed zijn als je heupen, en je slankere benen hebt, kun je jouw figuur het beste omschrijven als een appelfiguur. Jurken met een A-lijn en een accent op de taille breken de ronde vorm en maken je optisch smaller. Dit zijn jurken die strakker bij je bovenlichaam zitten en vanaf je taille wijd uitlopen. Wil je je slanke benen extra accentueren? Ga dan voor een jurk die boven de knie valt. Effen jurken (zonder print) staan jou het allermooiste.

V-figuur: jurken die passen bij een omgekeerde driehoek figuur

Iemand met een V-figuur heeft relatief brede schouders, een smalle taille en smalle heupen. Wil je wat meer balans in je figuur aanbrengen? Dan zijn blousejurken en plooirokken een goede keuze. Met prints en ruffles aan de onderkant van de jurk of rok verleg je de focus naar je onderlichaam. Een V-hals doet je bovenlichaam ook smaller lijken. Handig om te weten!

A-figuur: jurken die passen bij een driehoek- of peerfiguur 

Zijn jouw schouders smaller dan je heupen? En is jouw bovenlichaam slanker dan je onderlichaam? Dan heb je een driehoek- of peerfiguur. Bij dit lichaamstype passen een heleboel modellen jurken. Met een strakke midi- of maxi-jurk kun je jouw curves extra accentueren. Dit kan ook met een riempje of ceintuur om je taille. Wil je iets meer balans creëren? Ga dan voor een jurk met een accent op het bovenlichaam. Bijvoorbeeld door een unieke print, een opvallende stof of schoudervullingen. Jurken met een bijzondere halslijn of een mooie kraag zijn ook een goed idee.

Vind jouw ideale jurk bij OPEN32

Hopelijk hebben onze tips jou geholpen bij het vinden van de ideale jurk. Ben je er nog niet helemaal uit? Onze stylisten staan voor je klaar om je te helpen. Plan een afspraak voor persoonlijk advies of kom spontaan langs in een van onze 70-tal winkels. Alvast inspiratie opdoen? Bekijk hier onze nieuwe collectie jurken van merken als MSCH Copenhagen, Silvercreek en Colourful Rebel.